Ensamhetsträna försiktigt
En liten valp har svårt att vara ensam, helt naturligt eftersom den är hjälplös på egen hand. Hundar är dessutom flockdjur och sociala, det är varken normalt eller tryggt att vara ensam. Viktigt också att nämna att Labradoodlar är framavlade för att vara sociala och familjära. De har stort behov av att vara nära sin familj och trivs inte i ensamhet. Så, största delen av dagen bör de ha sällskap men sen finns det såklart tillfällen då hunden behöver vara ensam hemma en stund och detta måste man öva på.
Påbörja ensamhetsträningen försiktigt, ex genom att under lugna och trygga förhållanden lära valpen att kunna vänta! Säg t ex “vänta” varje gång du stänger en dörr eller grind framför valpen samtidigt som du slänger till den några godisbitar. Var noga med att återvända innan valpen blir orolig och upprepa några gånger. Denna övning kan alla familjemedlemmar göra, exempelvis varje gång de ska gå hemifrån. När valpen bjuds på godis och dessutom har sällskap kvar i hemmet när någon går hemifrån tränas den successivt i att kunna vara trygg när någon i flocken försvinner, och i förlängningen även då den så småningom lämnas själv.
Till en början lämnar du den endast korta stunder och viktigt att valpen är mätt, rastad och trött när ni genomför denna träning. Lämna inte valpen direkt efter att den har vaknat upp eller varit ute och lekt vilda lekar med andra hundar eller med barn, eftersom den då är uppe i varv. Gör ingen stor affär av att du går och om valpen sover ska du absolut inte väcka den och göra den uppmärksam på att du lämnar den. Utnyttja naturliga situationer i vardagen till att träna ensamhet, utmärkta tillfällen är då du kastar sopor, går till tvättstugan, hämtar posten etc. Det är även bra att variera mellan att lämna valpen ensam kortare och längre stunder. Till exempel första gången 5 min, sen 3 min, 7 min, 5 min, 10 min, 7 min, 12 min och så vidare. Och, gör ingen stor grej av att du kommer tillbaka.
Som jag skrivit många gånger så använder jag mig ofta av kompostgaller i hemmet. På det sättet kan jag avgränsa vart valpen får vara och jag introducerar kompostgallret tidigt som en del i “ensamhetsträningen”. Då använder jag gallret så att valpen är avgränsad till ett mindre område men ändå i samma rum som vi människor. Jag ignorerar när den gnäller, skäller och busar runt och inväntar att den ska slappna av. När valpen är avslappnad så låter jag den vila ett tag och öppnar gallret. Observera att jag inte lämnar valpen ensam, viktigt att den hela tiden ser er och är nära men att den förstår att det inte lönar sig att gnälla och skälla utan att det är lugn och ro som gäller. Detta ger den bra verktyg att hantera “ensamtid” och detta är en teknik jag också använder mig av när valpen blir för övertrött, busig, bitig osv. Istället för att bråka och säga nej så avgränsar jag utrymmet, jag finns i närheten men låter valpen varva ned och slappna av.
Hundar är individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar utan problem. Andra tycker att det är jättejobbigt att vara ensamma i bara 10 minuter. Och, det kan ta lång tid att ensamhetsträna en valp. Kom ihåg att en hundvalp som är under 4 månader inte ska vara ensam mer än korta stunder.
En vuxen hund brukar klara av totalt 4-5 timmar i ensamhet per dag. Och, det är en förlegad myt att hundar inte har någon tidsuppfattning. Din hund känner väl av om du är borta 10 minuter eller 2 timmar. Och då hundar är väldigt utlämnade och beroende av oss människor när det gäller det mesta (äta, kissa mm) så känner de sig väldigt utsatta när de lämnas ensamma, de vet inte när de kan få mat eller möjlighet till rastning nästa gång.
