Hälsa och kost

Mat och utfodring

Mina valpar får VOM puppy (som är ett färskfoder). Jag undviker gärna foder som innehåller färgämnen och konserveringsmedel (och annat som egentligen bara är tillsatser/utfyllnad och inga nyttigheter).

Färskfoder är bra för valpar och vuxna hundars bakterieflora. Det kan också minska risken för allergier då färskfoder innehåller mycket mindre färgämnen och andra tillsatta ämnen. Dessutom så smakar det väldigt gott! Har du en kräsen hund kan färskfoder vara bästa alternativet. Färskfoder köps fryst. Jag tar ut en förpackning från frysen på kvällen och förvarar i kylskåp över natten. Viktigt med handhygien samt att rengöra matskålar ordentligt vid utfodring av färskfoder.

Torrfoder är enklare att hantera och underlättar om du t ex reser en del med din hund då det inte kräver kylförvaring. När valpen har vuxit till sig lite och är några månader gammal så kan ni börja fasa över till ett annat foder om ni inte vill fortsätta med färskfoder.

Till mina vuxna hundar ger jag Magnussons (för vuxna hundar). Jag toppar maten med VOM eller Mush färskfoder. Dessa finns i olika smaker, testa dig fram för att hitta din hunds favorit. Var dock uppmärksam på att ge rätt mängd till just din hund. Färskfoder är energirikt så anpassa mängden torrfoder till den mängd färskfoder du ger så att hunden inte går upp i vikt.

Vid 8 veckors ålder äter valparna 4 gånger per dag.

Kl: 8:00

Kl: 12:00

Kl: 17:00

Kl 21:00

Se gärna till att det hinner gå 4 timmar mellan måltiderna.

När valpen är cirka 12 veckor kan ni gå ned till 3 tillfällen per dag (det sena kvällsmålet är det ni tar bort först).

Vi ger rekommendationer gällande mängd mat just för din valp vid dagen för hämtning men träna dig även på att bedöma din valps kropp för att avgöra om den behöver mer eller mindre mat då det är väldigt individuellt hur mycket energi de gör av med på en dag.

När du känner igenom din hund ska du kunna känna revbenen. Om de känns för tydligt (så att du nästan kan “spela” på dom) så behöver din hund mer mat. Måste du trycka med handen för att känna revbenen så bör du ge mindre mat.

Övervikt på valp och den vuxna hunden är den största bidragande faktorn till höft- och armbågsproblem. Var därför noggrann med att er valp/hund inte lägger på sig för mycket.

Från ca 7 månaders ålder börjar vi ge hunden mat 2 gånger per dag. Mängd mat anpassas efter din hunds vikt. Tydliga tabeller finns på matförpackningarna, men håll ändå ett öga på din hund då anvisningarna på förpackningarna är väldigt generella.

Ge gärna någon bit frukt (ex äpple) ibland eller kläck en äggula (ej äggvita) över maten. Vi ger även våra hundar Omega 3 några gånger i veckan och regelbundet boostar vi med probiotika (ex FortiFlora). Probiotika är bra att använda innan och efter ex vaccinering och avmaskning som kan ge hunden sämre mage några dagar.

Vaccinering

Din valp kommer att ha sin första vaccinering gjord när ni hämtar den vid 8 veckors ålder, vi vaccinerar när valpen är drygt 7 veckor gammal.

Den vaccinering vi ger valparna är ett så kallat trippelvaccin. Din valp vaccineras då mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit).

Vid 12 veckors ålder ska din valp vaccineras igen (påfyllnadsdos). Kontakta din veterinär för att boka en tid. Påfyllnadsdos ska sedan ges vid 1 års ålder och därefter ungefär vart 3 - 4:e år.

Om din hund ska vistas på hunddagis eller bland många andra hundar kan det också vara lämpligt att ge vaccin mot kennelhosta, rådgör gärna med din veterinär.

Om du planerar att resa utomlands med din hund ska den vaccineras mot rabies. Viktigt dock att vaccination av rabies aldrig sker vid samma tillfälle som någon annan vaccinering då detta kan vara skadligt för din hund. Låt det gå någon vecka eller mer mellan tillfällena.

Avmaskning

Din valp ska avmaskas när den är cirka 11 veckor gammal, samt när den är kring 6 månader gammal. Därefter bör ni endast avmaska om ni misstänker att hunden har mask. Att avmaska hunden alltför ofta (särskilt om hunden inte har mask) kan skapa resistens. Använd gärna Axilur eller Milbemax som finns att köpa på apoteket.

Tecken på att hunden har mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta. Är du osäker på om din hund behöver avmaskas kan du be din veterinär ta prov på hundens avföring. Försök att enbart avmaska mot den sortens mask som hunden har för att minska risken för resistens hos parasiterna.

På apoteket kan man numera också köpa ett kit avsett för att ta avföringsprov på hunden. Provet postas till ett labb som analyserar det för att upptäcka ägg från spolmask och hakmask. Tyvärr går det ännu inte att upptäcka bandmask med hjälp av detta prov. Ibland kan hunden kräkas upp långa spolmaskar och vid analöppningen kan man i vissa fall se millimeterlånga bandmaskar.

Skötsel

En dag i veckan går jag igenom mina hundar. Det är bra om det inte går för lång tid mellan dessa stunder. Fort blir klor långa och kanske har den besvär i öronen som du inte uppmärksammat.

Klovård

Ser valpens klor ok ut eller behöver de klippas? Jag rekommenderar Millers klotång. Viktigt att klotången är vass så att klon verkligen klipps av. En slö klotång klämmer mycket på klon och kan göra ont för din valp. Klipp korta skär flera gånger istället för ett stort skär. Med flera korta skär så kan du se när du närmar dig pulpan och sluta i tid. Om du råkar klippa i pulpan så att det verkar göra ont för valpen, agera tryggt och säkert, ömka inte utan låt trygg och glad på rösten. Det finns bra pulver som heter “blod-stopp” som du kan använda om det börjar blöda från pulpan.

Klipp gärna håret under trampdynorna för att undvika allt för mycket smuts och fukt som fastnar.

Många tycker att det känns svårt och jobbigt med kloklippning. Jag har gjort detta till en mysstund för mina doodlar. Jag lägger dom i famnen och kliar på magen, till en början kan en valp göra motstånd, håll då bara försiktigt i tills valpen slappnar av, beröm med mys och en godisbit. Kilpp en klo, beröm och mys med din valp tills denna slappnar av helt. När din valp är avslappnad så kan den få gå iväg från hanteringen om den vill. Till en början kan det räcka att ta en klo om dagen för att vänja valpen vid hanteringen. Viktigt är att du inte svarar på valpen/hundens försök att komma loss och gå iväg. Bara när hunden är avslappnad så är kloklippningen slut, annars lär den sig snabbt att stök och bråk lönar sig. Ni kan gärna vara två som hjälps åt till en början. Den ena kan ex mata valpen med en mjukosttub medan den andra klipper, brukar vara uppskattat!

Öron

Ser öronen rena ut? Då Labradoodlar har mycket päls så bör du vara uppmärksam på hur mycket hår din valp har i öronen. Ibland växer håret så att det bildas en klump i örongången, detta gör så att vax lätt fastnar där. Använd gärna en tops eller dina fingrar för att dra fram så mycket hår som möjligt och klipp bort alternativt ryck några hårstrån per dag (inte alla på en gång).

Ser öronen fina och rena ut och inte luktar illa, ska du inte göra någonting. Att hålla på och tvätta i onödan kan då istället förstöra den naturliga balansen. Men ser öronen ut att behöva en lättare rengöring kan du torka ur ytterörat med en bomullspad eller liknande, det kan du gärna göra efter bad också.

Med jämna mellanrum kan du använda Otoclean för en djupare rengöring. Detta finns att köpa på apotek samt djuraffärer. Man häller då detta i örongången, masserar örat och tar bort överflöd i ytterörat med en bomullspad.
Viktigt att aldrig gå för djupt in i örat vid rengöring med bomullspad. Det är endast ytterörat som ska rengöras.

Tänder

Det är viktigt att ta hand om valpens och senare den vuxna hundens tandhälsa. Borsta gärna tänderna en gång i veckan och titta på hur tänderna ser ut. Kontrollera också regelbundet hundens bett. Labradoodlar ska ha ett saxbett där övertänderna precis passerar över undertänderna. Under valptiden kan bettet förändras då överkäke och underkäke växer i olika takt. Har ex valpen ett underbett så kan den efter några månader ha ett normalt bett. Vid 6 månaders ålder bör valpen ha tappat samtliga mjölktänder. Ibland kan man ha otur att någon eller några av mjölktänderna tjurigt sitter kvar vid denna ålder och det kan då vara lämpligt att rådfråga veterinär om det ev är dags att dra ut tänderna så att de permanenta tänderna kan komma ned i rätt läge.

Pälsvård

Labradoodlar kräver pälsvård, var uppmärksam på tovor i pälsen då detta är väldigt besvärligt för din hund. Det sliter, drar och kliar och kan hämma hunden när den rör sig. Borsta igenom valpen/vuxna hundens päls en gång per vecka. Oftare än så behövs inte och kan leda till att huden irriteras.

Vi börjar med en enkel pälsvård på din valp från 7 veckors ålder för att vänja valpen vid hantering. Den första tiden har valpen inte så mycket päls så risken för tovor är väldigt liten, dock är det viktigt att vänja valpen vid att bli borstad för att underlätta ju äldre den blir.

Jag rekommenderar en Tangle Teeser för valpens första månader, finns bland annat att köpa på apoteket. Detta är en väldigt mjuk borste som funkar bra på valpens päls.

Från cirka 5-6 månaders ålder kan du behöva komplettera med en bredtandad kam för att komma på djupet samt en borste/karda liknande denna:

https://www.parma.se/palsvard-hygien/palsvard-hund/hundborstar-kardor/flexkardor/twin-flex-karda-liten-530/

Kring 8-13 månaders ålder kommer den vuxna pälsen växa fram. Förbered er på många tovor, ofta kan din hund behöva trimmas ned rejält för att ta bort den gamla valppälsen och släppa fram den nya pälsen. Under denna period kan du behöva borsta igenom pälsen 2 gånger i veckan för att hålla den tovfri. När den vuxna pälsen har vuxit ut blir pälsvården lättare igen.

En smutsig päls får lättare tovor än en ren päls. Duscha gärna din doodle varje eller varannan månad med ett bra schampoo och balsam, jag kan rekommendera serien Espree samt K9 Competition. Genom att föna pälsen håller du undan tovor lite längre än om du låter pälsen självtorka.

Labradoodlen fäller inte sin päls. Detta innebär att du regelbundet måste klippa pälsen. När och hur mycket är upp till dig! Du kan antingen använda dig av sax alternativt en trimmaskin. Om du känner dig osäker så finns det många hundtrimmare som kan hjälpa dig. Oavsett om du väljer att ha en långhårig eller korthårig doodle så är det viktigt att du regelbundet klipper fram ögon, runt tassar, hår kring rumpa (så att avföring inte fastnar) samt kring könsorgan.

Allergi och hundar

Den forskning som gjorts för att söka efter allergivänliga raser har visat att det skiljer sig betydligt mer mellan individer än mellan raser. Om du har allergi och köpt en valp från mig innebär detta mest troligt att vi har genomfört ett allergentest för att välja ut en lågallergen valp till dig.

Att labradoodlar passar många allergiker beror delvis på att de flesta inte fäller, men mycket beror på att deras päls lämpar sig väl för regelbundna bad och därmed minskar allergenerna i pälsen. 

Det finns idag bra produkter för att ta bort allergener från valpens päls och hud. Har ni allergi i familjen rekommenderas regelbundna bad med dessa produkter. De kan även vara bra att ha hemma om ni har vänner och bekanta som lider av allergi. Du kan då tvätta din hund innan ev besök.

Se här för produkter: https://www.allergenius.se/

Vanligtvis kan man uppleva mer allergi med en valp än med en vuxen hund. Undvik låta valpen slicka i ansikte och tvätta händerna med tvål och vatten efter lekstund.

Sjukdom

Den valp ni tar hem har hälsotestade föräldrar och är därmed fria från de vanliga ärftliga sjukdomarna som kan drabba Labradoodlar. Föräldrarna är även ögonlysta samt fria från höft- och armbågsdysplasi.

Självklart kan detta ändå innebära att någon hund, särskilt i äldre år, drabbas av någon sjukdom. Jag vill verkligen uppmuntra mina valpköpare att göra en röntgen av höfter och armbågar när hunden är cirka 2 år. Jag tar mer än gärna emot resultaten av dessa undersökningar då jag vill ha möjlighet att utvärdera min avel och så långt det är möjligt undvika sjukdomar och besvär som en hund kan komma att lida av. Ett önskemål alltså, inget krav!

Vi hoppas och tror att ni ska få dela era liv med friska och sunda hundar. Vi har gjort allt i vår makt för att så ska bli fallet.

Det du dock kan förvänta dig är att din valp och senare den vuxna hunden emellanåt drabbas av diarré och kräkningar.

En valp äter på det mesta. Både inomhus och utomhus. Du kommer under valpens uppväxt (och under hundens vuxna liv) erfara att din hund blir dålig i magen.

Några råd när detta inträffar.

Byt inte mat för att testa något annat. Valpens mage är redan irriterad och byte av mat kommer inte rätta till problemet, det krävs invänjning vid byte av foder och detta ska inte ske när hunden mår dåligt. Istället kan du dela upp dagens måltider på flera små portioner. Blanda gärna ut maten med en matsked youghurt och vitt kokt ris. Youghurten innehåller bra bakterier för magen och riset saktar ned farten på matsmältningen så att avföringen långsamt blir hårdare igen. Du kan också testa att ge små bitar av kokt kyckling.

Diarré och kräkningar för en liten valp påfrestar kroppen. Viktigt att den får i sig vätska. Om valpen inte blir bättre eller blir slö och alltför påverkad, åk till veterinär. Ofta kan det då behövas att valpen via dropp får i sig den vätska den har förlorat. Jag har alltid en burk vätskeersättning hemma, det är ett pulver som löses upp i vatten och bra att använda om hunden mår dåligt och inte får i sig tillräckligt med vätska. Det finns också många bra produkter (hos veterinär, apotek alt djurbutiker) mot diarréer och dålig mage. Dessa innehåller probiotika som återställer tarmfloran. Ex är Pro-Kolin som är en pasta och snabbverkande probiotika. FortiFlora är ett annat bra alternativ, inte lika snabbverkande som Pro-Kolin men något ni kan ge under några dagar för att tarmfloran ska återställas.

Kastrering

Ett av de krav de uppfödare jag samarbetar med och organisationen jag är medlem i (WALA) är att alla hundar ska säljas med kontrakt gällande för sällskapshund. Det är inte tillåtet att avla på sin hund såtillvida ett särskilt kontrakt för avelshund har upprättats. Många uppfödare har som krav att valpägarna ska kastrera sina hundar innan de uppnått en ålder av 18 månader. Jag har valt att inte ha detta som ett krav vid valpköp men som en stark rekommendation.

Min rekommendation för hanhund är att genomföra detta när din hund är cirka 13 månader. Din hund har då vuxit färdigt fysiskt men inte ännu hunnit skaffa sig de vanor och beteenden som för vissa individer följer med könsmognaden.

För hanhunden försvinner hundens sexualdrift. Detta minskar intresset för löptikar. Inte heller har den behov på samma sätt att markera revir som en okastrerad hane. Var dock medvetna om att en kastrering inte automatiskt löser alla utmaningar vi som hundägare råkar på. Kastrering löser problem kopplade till sexualdriften, för övriga beteenden är det genom träning och kravställning hunden lär sig.

Kastrering för tiken innebär att hon inte längre kommer att gå in i löpperioder. Löpperioderna kan annars vara en besvärlig tid för din tik då hormonerna påverkar både kropp och sinne. Tiken bör ha löpt en gång innan kastrering men helst inte två eller tre gånger. Hon bör vara hormonellt inaktiv så gärna så nära mitten av första och andra löpet som möjligt. En tidig kastrering minskar risken för juvertumörer. En kastrerad tik kan inte heller drabbas av livmoderinflammation och tumörer i eller på äggstockarna.

Rådgör gärna med din veterinär gällande risker och fördelar.

Farligt för din hund

Det finns en del växter, födoämnen och djur som kan vara skadliga för din hund. Nedan har jag sammanställt en lista som ger er en överblick.


Farliga födoämnen

Choklad, kakao

Innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund tål är individuellt och storleksberoende, ju mörkare choklad desto farligare. Vit choklad innehåller inte teobromin. 

Nötter

Nötter kan innehålla aflatoxin (en mögelsvamp som växer på nötter) som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning. Macadamianötter anses extra giftiga. 

Alkohol/jäsande deg

Alkohol är inte bra för hunden och tänk på att även en deg kan vara illa. Jästen jäser i magen och det bildas alkohol. Att bli berusad är sällan livsfarligt men kan skapa stora obehag för hunden som blir vinglig och ostadig och precis som människan kan hunden också bli aggresiv i vissa fall.

Vindruvor/russin

Vindruvor och russin kan ge akut njursvikt hos hunden. Hur stor mängd en hund klarar äta utan problem är individuell och storleksberoende.

Lök/vitlök

Alla lökväxter innehåller alicin, även kallat allylpropyldisulfid, som kan ge förgiftningssymptom hos hundar och katter. Alicin finns både i rå och tillagad lök och kan dessutom ge djuret blodbrist och även skada levern. Ge därför inte hunden matrester som innehåller lök och speciellt upp med köttbullar, korv, köttfärssås och färdiglagade rester som inte sällan innehåller lök. Vissa individer och raser är känsligare än andra. 

Salt

Större mängd salt kan orsaka saltförgiftning. Se upp så att vovven inte dricker mycket havsvatten!

Avokado

Avokado innehåller ämnet persin och det råder en del osäkerhet kring hur giftigt detta är för hundar. Fruktens skal och växtens blad är giftigare än fruktköttet, men det kan ändå vara på sin plats att se upp.

Värktabletter

Värktabletter för människor ska endast ges till hund om veterinär rekommenderat det. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning och i värsta fall ge leverskador och försämrad syretransportering i blodet.

Sötningsmedlet Xylitol

Xylitol sänker blodsockernivån och kan orsaka förgiftning hos din hund, även här är faran beroende på mängd och individen/storlek. I svåra fall kan vovven få leverskador. Ge inte maträtter som sötats med xylitol och se upp med lightprodukter, tuggummi och halstabletter.


Potatis

Rå potatis innehåller solanin som kan ge kräkningar, diarré, yrsel och kramper.

Labradoodle_creme_0311.jpg

Farliga växter

·       Björnloka

·       Blågröna alger

·       Ekollon

·       Fredskalla

·       Garderobsblomma

·       Gladiolus

·       Gullranka

·       Gullregn

·       High Chaparral

·       Hästkastanj

·       Idegran

·       Kottepalm

·       Kristi törnekrona

·       Kroton

·       Liguster

·       Lyckoklöver

·       Monstera

·       Murgröna

·       Porslinblomma

australian_labradoodles_0223.jpg

Farliga växter


Farliga djur/insekter

Paddor

Paddor har körtlar under huden som utsöndrar ett gift som hundar är känsliga för. Giftet är inte så starkt på svenska paddor, men din hund kan ändå drabbas av padd-förgiftning. Din hund kan bli förgiftad av att tugga eller slicka på en padda. Denna typ förgiftning är oftast inte farlig utan mest besvärande för hunden.

Fästingar

Det finns idag många effektiva medel mot fästingar. Jag avråder från att använda Bravecto som har många rapporterade allvarliga biverkningar. Jag kan rekommendera de halsband som idag finns på marknaden. Skulle din hund då få biverkningar så kan ni lätt ta av halsbandet. En tablett är långtidsverkande och tar några månader att gå ur kroppen.

Huggorm

Blir din valp/hund biten av en huggorm ska ni åka till veterinär så snabbt som möjligt. Tänk på att bära hunden så att den håller sig stilla. Om hunden går/springer sprids giftet fortare i kroppen.

Getingar

Ett getingstick eller andra insektsbett eller stick brukar vanligtvis inte vara farligt för hunden. Men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot exempelvis getingstick och därför få en allergisk reaktion. En hund kan, utan att vara överkänslig, även drabbas av en allergisk reaktion om den blir stucken ett flertal gånger. Jordgetingstick framkallar oftare allergiska reaktioner då de är mer "aggressiva" än vanliga getingar.

Hunden kan få lokal svullnad, ömhet, kräkningar, andningsbesvär med mera.