Promenader och motion
De första dagarna är det alldeles tillräckligt att låta valpen utforska huset och trädgården. En valp behöver inte motioneras i ordets rätta bemärkelse, promenaderna är till för att utforska, öva följsamhet och öva på att gå med koppel. Så de första veckorna räcker korta promenader väldigt väl!
Under valptiden har ni en fantastisk möjlighet att öva följsamhet med valpen, något ni kommer ha stor glädje av när valpen växer sig större men också i träningen med koppel. Försök ha valpen lös så mycket som möjligt (i avgränsade och skyddade områden), jag använder också ofta långlina på ca 10 meter som får ligga och släpa på marken, då kan jag öva följsamhet men har ändå kontroll om valpen drar iväg. Jobba med att vara superrolig för valpen och belöna varje kontakt den tar med dig. Beröm när den rör sig mot dig, beröm när den tittar mot dig beröm massor när den går vid din sida! Är valpen framför dig, vänd om och spring ifrån den och ropa uppmuntrande ord så att den vill jaga efter, beröm när den hinner ikapp. Om valpen är ouppmärksam på dig, börja gärna gå åt andra hållet, göm dig en liten stund (inte så länge att valpen blir rädd, men såpass att den börjar leta efter dig), så snart valpen börjar springa åt ditt håll, beröm med godis och lek, snart kommer valpen upptäcka att den måste hålla koll på dig istället för tvärtom och att du är det roligaste som händer på promenaden. Beröm kan vara lek, godis och kramar. Är ni ihärdiga så kommer ni snart märka att valpen gärna håller sig nära och ni har då en bra grund för koppelträningen.
Koppelträning kan vara svårt för en valp till en början. Använd aldrig kopplet för att korrigera, ryck och slit kommer bara skrämma och skada valpen. Korrigering i kopplet kommer inte att lära valpen följsamhet. Använd istället mycket godis, lek och uppmuntran. En liten valp kommer att vilja följa dig då du är den som den litar på, nyttja detta och beröm med godis och glada tillrop när valpen söker din kontakt eller går vid din sida. Om valpen drar i kopplet, stanna upp och locka valpen tillbaka till dig, beröm och gå vidare.
Ju äldre valpen blir desto mer självständig och “modig” kommer den bli. När valpen närmar sig 5 månaders ålder ökar testosteronhalten i kroppen (både hos tik och hane). Detta innebär stora förändringar för din lilla valp. Bli därför inte förvånad om din lilla valp som alltid velat hålla sig nära dig plötsligt sticker iväg på egna strövtåg då den nu har ett annat självförtroende och mod till att utforska. Har ni övat valpen ordentligt i följsamhet de första månaderna så kommer denna period bli lättare att hantera och om ni märker att unghunden gärna drar iväg lite för lång, använd en långlina som nämnt ovan så att ni alltid känner att ni har kontroll.
Viktigt att veta. En valp/vuxen hund som drar i kopplet kommer inte självmant att sluta göra detta pga att halsbandet gör ont eller skadar nacken (vilket vi som människor kan tycka bör vara det naturliga, sluta dra så kommer halsbandet inte hindra dig längre). En hund som drar och känner obehag från halsbandet gör allt för att komma undan från obehaget. Tyvärr är instinkten då inte att stanna upp eller följa dig närmare, instinkten säger åt hunden att dra framåt ännu hårdare för att slippa undan obehaget = draget i kopplet ökar.
Det finns bra selar att köpa för hundar som drar i kopplet, men, lägg mycket tid och en massa tålamod på att öva följsamhet. En följsam hund kommer inte dra i kopplet och en hund som går fint i kopplet ger betydligt behagligare promenader.
Vid koppelträning kan jag rekommendera dig att använda en tub mjukost, något de flesta hundar älskar. Till en början kan du behöva belöna varje meter, ju fler belöningar och uppmuntringar, desto fortare förstår valpen vad den ska göra. Använd gärna klicker! Så fort valpen är vid din sida, klicka och ge en godis. Efter en tid förlänger du tiden mellan belöningarna och börjar ställa lite krav på att valpen ska gå fint en längre bit innan belöningen kommer.
Valpen behöver röra på sig för att bygga muskler och stabilitet i sin kropp. Dock är det viktigt att vara medveten om att valpar och unghundar inte är färdigvuxna förrän vid cirka 18 månaders ålder. Fram till denna tid är det viktigt att undvika monotona promenader, löpning, skidåkning osv där hunden själv inte kan bestämma tempo. Bästa tipset är skogspromender där valpen utmanas i lite terräng, alternativt väldigt “fria” promenader där valpen bestämmer tempot.
Vid 4–6 månader är en promenad på nån kilometer fullt tillräckligt. Bäst är som sagt om valpen får gå i sin egen takt och vara lös om möjligt. När valpen är 6–8 månader är den i behov av att röra sig utan att den för den skull skall motioneras. Promenader på sammanlagt 2-4 km/dag är lagom. Detta kan ökas något ju äldre valpen blir. Vid 1 års ålder är valpen ofta färdigväxt på höjden, men den kommer att fortsätta utvecklas mycket i sin kropp och än är skelett och leder inte tillräckligt starka. Nu har den blivit könsmogen och hormonerna kommer bidra till att bilda stärkande muskler.
All överdriven motion på en växande individ belastar senor och leder på ett icke gynnsamt sätt. Ledytor är inte färdiga och en vrickning eller överansträngning kan bli förödande med inflammation som följd, så tänk på att motionera varsamt! Såklart skall din hund kunna följa med på skogspromenader, bada, busa, pulsa i snö även i valpåldern men ni hussar och mattar får se till att det blir i lagom mängd. Vad som är lagom är väldigt individuellt, du ser på din valp om den blir trött genom att den t ex sätter sig ned. Ta då gärna upp valpen och bär den istället.
Tänk också på att promenaden ska vara en trevlig och avslappnande stund både för dig och din hund. Ge hunden tid att nosa och undersöka. Detta är väldigt avkopplande för en hund och reducerar stressnivåerna. När du ser att din hund använder nosen så får du en hund som också blir mentalt aktiverad på promenaden. En 30 minuters promenad i långsamt tempo där hunden får undersöka, nosa och strosa är många gånger mer uttröttande för en hund än en 60 minuters joggingtur (där hunden bara använder kroppen och inte sina sinnen).
För att ge valpen bästa möjligheten att växa utan att skada höfter eller ben så bör ni undvika höga hopp (ex upp och ned från soffa, säng, bil osv). Även att springa upp och ned för trappor flera gånger per dag påfrestar höfter och ben. Några få trappsteg är bra träning för balans och styrka, bara det inte blir för ofta och för mycket.
Var gärna också väldigt aktsam på hala underlag. Låt inte valpen springa på is/isfläckar och om ni ser att valpen halkar omkring på golvet när den går och springer, lägg då gärna ut mattor som stabiliserar underlaget. Höftledsbesvär är till 20% ärftligt och resterande 80% handlar om miljö. Det finns alltså mycket vi kan göra för att bidra till att hunden har friska och starka höfter och leder som vuxna hundar!
För den intresserade finns här mer att läsa om lämpliga aktiviteter för valp och unghund: https://shoppuppyculture.com/pages/age-appropriate-exercise-1