Socialisering

IMG_3671.jpeg

När ni hämtar hem valpen kommer den vara drygt 8 veckor gammal. Det finns en enormt viktig period i valpens utveckling mellan 3-12 veckor som kallas för socialiseringsperioden. Socialiseringsperioden innebär att valpen är extremt mottaglig för sociala stimuli. Den kan under denna period lätt forma nya bindningar till olika individer och miljöer, en valp är därför i en bra ålder att placeras i ett nytt hem. Men det förutsätter att du som dess nya ägare fortsätter med den socialiseringsplan som vi som uppfödare redan startat. Vid åtta veckor är valpen väl präglad på sin mamma, sina syskon och andra hundar i flocken och det är tid att valpen präglas även på sin nya människoflock.

Under socialiseringsperioden fortsätter du att lägga grunden till hundens framtida mentalitet. Därför är det viktigt att hunden möter nya personer, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Låt valpen få vänja sig vid sin nya miljö i lugn och ro, vänta gärna några dagar efter hemkomst innan du välkomnar besökare eller går ut på äventyr. Många valpar upplever också en rädsloperiod när de är omkring 9 veckor gamla och då är det viktigt att de inte utsätts för skrämmande saker, ni får alltså gärna vara extra uppmärksamma på era valpar kring denna vecka och låta tiden präglas av mys och lugn och ro. Rädsloperioden kan pågå vara så kort som en dag, men för andra valpar upp till en vecka. Efter det är valpen återigen väldigt öppen för nya upptäckter.

Du som nybliven hundägare ska alltid vara den som står för hundens trygghet, närhet och omvårdnad. Blir valpen under denna socialiseringsperiod utsatt för starka sinnesintryck, t.ex. fyrverkerier, aggressiva hundar eller hårdhänta personer kan den bli chockad och påverkad för resten av sitt liv. Alla etologer och andra personer som arbetar med hundar kan inte nog betona hur viktigt det är att hunden får mycket och god kontakt med såväl andra människor som andra djur under dessa få veckor.

Missar valpen att uppleva några av situationerna under socialiseringsperioden är det aldrig försent att vänja hunden vid dem senare i livet. En hund är precis som en människa formbar under hela livet, det är bara lite svårare att lära in nya saker ju äldre hunden blir och det kan också vara svårt att lära bort ett beteende som den har haft i flera år. Här vill jag betona att låta valpen få uppleva nya saker i sin egen takt, att låta den få tid på sig och låta den få vila ordentligt mellan varven.

Socialiseringen bör anpassas till din och hundens livssituation. Bor ni på landet är det viktigare att hunden blir van vid hästar och kor till skillnad mot stadshunden som behöver vänja sig vid trafik och bussåkning. Se nedan för exempel på situationer. Men, ös inte på för mycket av allt möjligt, socialisering kan vara att sitta på en parkbänk i iaktta sin omgivning. För mycket av allt skapar stress.


Barn

Barn låter mycket och de rör sig inte på samma sätt som vuxna. Har du inte egna barn, ta med dig valpen och promenera utanför ett dagis eller en skola. Stanna och bara iaktta barnen som leker och rör sig. Ska någon hälsa så låt barnen få komma fram en och en, sätta sig ned och låta valpen vara den som tar kontakt. Ibland kan någon av dem få ge valpen en godisbit som du har med dig. På så sätt lär valpen sig att barn är riktigt trevliga. Se dock till att de inte är så många och att de låter så mycket att hunden istället blir skrämd. Ibland kan det som sagt räcka för den unga valpen att bara sitta och iaktta på avstånd för att vänja sig vid ljud och rörelsemönster hos barn. Har du barn i hemmet? Lär barnen att vara lugna kring valpen. Gärna sitta ned och låta barnen mysa/träna tricks osv en och en. Flera barn som ropar valpens namn och ger olika kommandon blir fort stressigt för valpen. Prata också med era barn om vikten av att det är valpen som får ta kontakt. Barn som springer efter, lyfter upp, håller fast blir snabbt ett barn som valpen undviker. De ska alltid umgås på valpens premisser, dvs vill valpen gå iväg så ska den inte bli fasthållen. Barnen ska aldrig springa efter valpen, uppmuntra istället era barn till att springa ifrån valpen så att valpen jagar dom och inte tvärtom.

Era valpar har träffat barn i olika åldrar under den tid de har bott hos oss. Vi visar hur barnen ska hålla valpen på ett tryggt och säkert sätt. Vi ber dom att prata med låga röster och de får leka med valparna med en leksak i handen. Se till att aldrig leka med valpen direkt med händerna, det är en ovana som är svår att få bort när valpen blir äldre. Om valpen biter i händer, ta fram en leksak. Alternativt gå ifrån valpen.


Olika personer

Vänj valpen vid att andra personer klappar den, tar i och lyfter upp den. Låt gärna någon bekant få peta lite i munnen, titta i öronen och så vidare. Då blir den van vid hantering även av okända, underlättar för kommande veterinärbesök osv. Låt den möta personer som inte rör sig på samma sätt som husse eller matte, t.ex. som sitter i rullstol, går med rullator eller käpp. En person med solglasögon, hatt eller paraply kan vara en ny upplevelse för hunden. Likaså cyklister, inlines-åkare och mopedister. Åk gärna till ett ställe där många människor rör sig, sätt er ned på en bänk och bara iaktta all rörelse.

Andra hundar

Vänj hunden vid andra hundar, stora såväl som små. Det är jättebra träning att låta valpen få leka en stund med en lite äldre hund. Det under förutsättning att den äldre hunden är vänlig. Valpen måste få lära sig hundspråket, som faktiskt varierar lite mellan olika raser, och det är vi människor av förklarliga skäl dåliga på att lära ut. Ju fler vänliga hundar valpen träffar som liten, ju större förtroende får den för okända hundar.

Det har visat sig att brist på kontakt med andra hundar efter åtta veckors ålder innebär en försämring av hundens språk. Vänta inte med att introducera andra hundar tills valpen har fått sin 12-veckors vaccinationsspruta. Valpen har antikroppar kvar från tiken samt har redan fått vaccination hos oss uppfödare. Risken att valpen blir smittad är mycket liten om den äldre hunden har fullgoda vaccinationer. Nyttan med att socialisera valpen med andra hundar är så mycket större.

När hundar ska träffas och umgås och när en valp ska få träffa andra hundar, se till att de har en stor yta att röra sig på och ge valpen förutsättningar för att “gömma sig” och gå undan. Ex ett lågt bord eller stol. Valpen måste få känna att den har möjlighet att ta kontakt men också har möjlighet att vika undan om det blir för mycket. Undvik också koppel (både för stor och liten). Hundar kommunicerar mycket genom att ha möjlighet till avstånd och ett koppel begränsar rörelsefriheten och kan trigga frustration, rädsla och aggression.

Hushållsljud

Det är mycket som låter i ett hem och mycket har valpen vänjt sig vid hemma hos oss. Tv, dammsugare, hårfön, telefon, dörrklock, slammer med kastruller osv. Låt allt vara som vanligt där hemma, ni behöver inte tassa på tå. Däremot är det viktigt att vara uppmärksam på hur valpen reagerar. Om det är något ljud/maskin som valpen verkar tycka är läskig. Vänj den då långsamt, ex genom att starta dammsugaren i ett annat rum och sitta med valpen på avstånd (kanske leka lite, ge lite godis, öva lite tricks med ljudet på i bakgrunden). Successivt kan ni närma er det läskiga. Tvinga aldrig fram valpen om den känner stort obehag. Ger man tid och engagemang så brukar det fort lösa sig.

Byggen/vägarbeten

Maskiner som låter mycket, luktar konstigt och människor som ropar är bra träning. Likaså att passera sopbilar, lastbilar och tåg men även här gäller det att valpen inte blir skrämd. Sätt er en bit ifrån och titta på vad som händer så inser valpen snart att det inte är farligt.

Bilåkning

Många valpar tycker inte om att åka bil så det gäller att ta den med i bilen ofta men väldigt korta sträckor i början. Börja gärna med att valpen sitter i bilen utan att bilen ens rör sig. När ni börjar åka kortare sträckor låt valpen få komma ut och leka på det nya stället, om bilturen däremot alltid slutar hos veterinären kommer valpen snart att protestera. Bilen ska förknippas med något roligt! De har övat att åka bil under uppväxten hos oss. Vi börjar gärna med att först bara placera dom i hundburen, leka lite med en leksak, ge lite godbitar och sedan hoppa ut igen (utan att bilen har rört sig). Vi vill först att platsen (hundbur eller om ni använder sele i bilbältet) ska förknippas med något trevligt. Därefter kan man utöka träningen för att göra bilåkning till en trevlig upplevelse. Vi rekommenderar alltid att valpen hålls i knäet nära er vid dagen för hämtning. Då behöver de närhet mer än något annat. Ta träningen med bilåkning när valpen har gjort sig hemmastadd hos er.

Andra miljöer

Bor du på landet, ta med hunden in till staden och låt den få uppleva allt ljud det är där. Bor du i staden, ta med dig hunden till landet och passera en ko-, häst- eller fårhage. Även om detta inte är miljöer du vanligtvis kommer att besöka så är det bra att valpen har fått uppleva detta.

Screenshot 2020-09-27 at 16.40.00.png


Broar och tunnlar

Att vistas högt uppe på en bro med bilar passerande nedanför kan vara lite läskigt. Även att vistas i en tunnel där alla ljud blir förvrängda är en konstig upplevelse.

Bussar, tåg och båt

Åk buss och tåg med hunden, även om det bara är mellan två stationer. Har du möjlighet att prova, ta med dig hunden i en båt också. Anpassa dessa miljöer efter hur ni lever ert liv. Åker ni ofta husbil, öva på husbils osv.

Olika underlag

Skiftande underlag kan till en början vara skrämmande. Vänj valpen vid trägolv, mattor, sten, sand, gräs, snö, vatten, gallerdurkar (finns ofta på trappor vid lastkajer, där kan man också träna höjder) osv.

Folksamlingar

Mycket folk innebär höga ljud och många dofter för en hund. Dessutom ser hunden inte mycket mer än en mängd ben och fötter. Var dock noga med att valpen inte blir nertrampad, det är lätt hänt!

Trappor och hissar

Träna valpen att gå både upp och ner för en trapp. Låt dock inte en hund som inte är färdigvuxen gå i trappor flera gånger per dag. Muskler och leder mår inte bra av att utsättas för den konstiga belastning det innebär. Ta några få steg bara för att vänja valpen. Detsamma gäller hiss, automatiska dörrar osv.