Min valp biter!
Jepp, valpar biter gärna på allt och alla, och små valptänder är vassa! Detta är kanske den vanligaste och största utmaningen för nyblivna hundägare och många kan känna oro att de har hämtat hem en piraya som aldrig kommer att lära sig att uppföra sig. När valpen biter i kläder eller händer så kan man hantera detta på olika sätt.
En valp som börjar bitas och härja runt är till 99% en trött valp. Då hjälper jag valpen till vila. Här tipsar jag också om att gärna använda er av kompostgaller i ert hem. Ex så kan man ringa in en yta/hage i hemmet där valpen också har sin bädd. Låt gallret stå öppet till vardags och öva på att valpen vistas i denna lilla hage när den är mätt, nykissad och trött så att det blir ett mysigt och skönt krypin (ska inte uppfattas som en bestraffningsyta utan en skön och avkopplande plats).
De gånger valpen blir för intensiv i sitt bitande och springande så kan ni lägga den i bädden och stänga av ytan med kompostgaller (så att valpen nu har ett mindre och begränsat område att röra sig på). Ge den en leksak eller ännu hellre, ett smarrigt ben att gnaga på. Ignorera om/när den skäller och gnäller men lämna den inte ensam. Fortsätt vistas i rummet så att den inte känner sig övergiven men invänta att valpen lugnat ned sig och är i bra sinnesstämning, gärna sovit en stund, innan ni öppnar igen. Ofta är valpen som sagt övertrött när den blir ovanligt “jobbig” och detta är ett bra sätt att få den att varva ned.
Gör inte misstaget att tänka att din uppvarvade och bitiga valp behöver ännu mer stimulans. Många gör misstaget och tolkningen att valpen har för mycket energi och ska “rusa av sig”, kanske tar man ut den i trädgården och kastar leksaker etc för att den ska “få göra av med energi”. Tänk på valpen som ett övertrött barn, du hittar inte på fler aktiviteter när ditt barn har svårt att komma till ro och du vet att barnet egentligen bara behöver sova, då försöker du varva ned med en bok och mys.
Tipsar också om att det ofta funkar väldigt bra att avleda bitbeteendet med att ex erbjuda lite mer utmaningar för “hjärnverksamhet”. T ex så kan ni lägga godisar i en tom toarulle och klämma ihop ändarna så att valpen får jobba för att komma åt godiset. Eller en gammal strumpa som ni stoppar godis i, eller en liten kong som ni klämmer ned lite mjukost i.
Valpen kommer att växa ifrån detta och lär sig med tiden bithämning, d v s den lär sig kontrollera hur hårt den kan bita för att inte skada. Men, det kan vara en frustrerande tid tills dess att valpen har lärt sig detta. När den blir övertrött eller stressad så kommer ni se att bitandet och springandet ökar, kom ihåg att en valp behöver ca 20 timmars sömn per dygn.
Tyvärr så är yngre barn extra roliga att bita på (och jaga efter). Detta ofta då barn ofta har yviga gester, kanske skriker och viftar på händerna. Allt detta uppfattar valpen som lek. Var alltid med när barnen är med valpen, visa barnen att leka med en leksak och plocka bort valpen om den biter på händer och kläder. Och trösta er med att detta kommer att gå över…
Använd också gärna ordet NEJ (förutsatt att du har övat in detta ord så att den vet vad detta betyder) med tydlig och bestämd röst och ge valpen ett alternativ till dina händer och kläder, en leksak, ett ben eller kasta iväg en godis, beröm när den gör rätt. Om valpen inte slutar, res dig upp och gå därifrån, då är det roliga slut. Ibland blir valpen mer triggad av att det blir en konflikt, ex att ni säger NEJ, de känner väl av att ni blir mer och mer frustrerade och irriterade och valpen ökar då inte sällan i intensitet, märker ni att detta sker så är det bättre att gå därifrån och ignorera utan att använda ett NEJ ord. Det ni absolut inte ska göra är att bestraffa valpen genom att på något sätt göra den illa (greppa hårt över munnen, eller smälla till den över munnen). Det enda ni då lär valpen är att händer är läskiga och att ni inte är någon att lita på.
Tänk också på att inte leka med valpen med hjälp av era händer. Att den får bita, nafsa, jaga efter händerna på lek. Det kan vara charmigt på en liten valp, men den kommer en dag bli vuxen och då kan det vara mindre gulligt när hunden nafsar efter händerna för att få igång en lek.