FAQs

Vad är det för skillnad på Labradoodle och Labradoodle?

Jag förstår förvirringen som lätt uppstår när man börjar intressera sig för dessa hundar. På blocket och andra liknande sidor kan jag hitta en Labradoodle till ett mycket bättre pris än hos de etablerade uppfödare. Varför är den ena bättre än den andra?!

Om du parar en Labrador med en Pudel så har du väl fått en Labradoodle? Jo, på sätt och vis. Detta är det vi brukar hänvisa till som en första generations Labradoodle och med det kommer några utmaningar som jag önskar att alla valpköpare är medvetna om. För det första så får vi hoppas och tro att alla nödvändiga hälsotester är genomförda på föräldrarna och att uppfödaren är seriös och ger valparna den start i livet som de förtjänar. För det andra så kommer utmaningen i att man inte riktigt kan förutsäga vad resultatet blir. De tidiga generationerna fäller i princip alltid päls. Det är också väldigt mycket svårare att förutspå storlek och utseende på avkommorna. Din valp kan bli väldigt lik en pudel alt en labrador. Är man helt ok med detta och har gjort ett grundligt arbete med att ta reda på om uppfödaren är bra och seriös på alla sätt så är ju detta helt toppen! Grattis till din nya valp!

När vi använder begrepp som multigenerations Labradoodlar så innebär detta helt enkelt att dessa hundar har många generationer Labradoodlar bakom sig. Och vad är fördelen med det? Jo, det är mycket mer troligt att man får det man förväntar sig. Om hunden har många generationer Labradoodlar bakom sig som alla är hälsotestade och friska så har du en fantastiskt bra grund för att även din valp har bästa förutsättningarna för ett friskt liv. En multgenerationslabradoodle fäller inte päls och det är mycket lättare att förutsäga storlek på valpen samt vilken typ av päls den kommer att få. Du får också en Labradoodle som ser ut som en Labradoodle. Så, om detta känns viktigt för dig bör du söka dig till uppfödare som har den erfarenheten, kunskapen och fokuset i sin uppfödning.

Kan jag komma och besöka er?

Vi bjuder in till träffar två gånger per år. Då samlar vi alla våra hundar så att ni besökare får en bild av vilka karaktärer, egenskaper och riktiga små personligheter de är var och en. Hemma hos oss bor idag två hundar, resterande hundar bor hos sina egna familjer för att få all den tid och kärlek de förtjänar.

Hur mycket pälsvård krävs?

Labradoodlens päls kräver en del pälsvård. För att undvika tovor behöver den vuxna hunden en genomkamning en gång i veckan. Använd gärna en stålkam för att komma åt hela vägen ner till huden där tovorna bildas. Regelbundna klippningar krävs också. Hur ofta beror på hur lång päls du vill att din Labradoodle ska ha. Men cirka 4-6 gånger per år.

Vilken sorts päls är typisk för en Labradoodle?

De vanligaste pälsarna är fleece samt ull. Fleecepälsen har en mjuk textur och en luftig känsla. Den kan variera från lockig till vågig eller nästan helt rak. En ullpäls är lockigare än en fleecepäls och har generellt en textur som mer liknar fårets ull. Öron och svans kan ha vågig päls. Det förekommer även Labradoodlar med pälsen hår. Den visar sig oftast på tidigare generationer Labradoodlar och denna typ av päls fäller mer eller mindre.

Går de att registrera hos SKK?

Om du önskar träna eller delta på kurser med din Labradoodle så är man välkommen till SKK. Ute i landet finns en mängd brukshundsklubbar som anordnar valpkurser och andra lydnadskurser som du och din Labradoodle kan gå. Vill du delta i tävlingar som anordnas av Svenska Kennelklubben så måste du registrera din Labradoodle i SKK’s ägarregister. Labradoodlen är välkommen till en mängd tävlingar och tester som anordnas. Det du inte kan delta i med din Labradoodle är de hundutställningar som anordnas av SKK, dessa är endast till för renrasiga hundar.

Skillnad på Labradoodle och Australiensisk Labradoodle?

En Labradoodle har Labrador Retriever samt Pudel som föräldraraser. ALD är förkortning av Australiensisk Labradoodle (på engelska Australian Labradoodle). Föräldraraser är förutom Labrador Retriever och Pudel även Engelsk- och/eller Amerikansk Cocker Spaniel.

Är Labradoodlen en renrasig hund?

Nej, Labradoodlen räknas idag som en blandras och är inte en godkänd ras enligt Svenska Kennelklubben. Den kommer säkerligen bli det så småningom men det är inget vi eftersträvar i dagsläget. Vi vill verka för att bredda avelsbasen och främja en sund avel med fokus på hälsa och mentalitet. Det finns en framtagen rasstandard samt ett hälsoprogram som alla seriösa uppfödare idag arbetar med.

Hur stor är en Labradoodle?

Labradoodlen finns i tre storlekar, standard, medium och miniatyr (mini). Standard har en mankhöjd på 53 cm eller över, och bör väga 19 kg eller över. Medium har en mankhöjd på 43-53 cm och bör väga 13-22 kg. Miniatyr har en mankhöjd på 43 cm eller under, och bör väga 15 kg eller under.

Vad har ni för krav på valpköpare?

Tid, kärlek och engagemang! Vi vill se att valpen, och senare den vuxna hunden, får en bra vardag tillsammans med er. Labradoodlar är väldigt sociala och trivs inte i ensamhet. Ensamhetsträning kan ta lång tid och vi vill att ni planerar för det. Och även om ni ibland kan lämna er hund ensam så handlar det inte om mer än några timmar per dygn. Vi arbetar endast med positiva belöningsmetoder och denna filosofin vill vi dela med våra valpköpare.

Är Labradoodlar allergivänliga?

Det finns ingen hundras eller blandras som kan kallas helt allergifri. Mängden allergen i hud och saliv kan skilja sig åt mellan individer i en valpkull, där vissa har mindre allergener än andra. Däremot så finns det pälsar som är mer lämpliga vid allergi, där är Labradoodlen ett exempel. De fäller inte och deras päls klarar av regelbundna bad. Många med allergi lever idag med en Labradoodle i hushållet. Vi hjälper gärna till att hitta en valp med så låga allergener som möjligt, men vi kan aldrig lämna några garantier på att en person med allergi inte ska känna av några besvär. Vi har själva allergi i vårt hem, vi har allergentestat de hundar vi har här hemma och för oss funkar det väldigt bra.

Får jag avla på min Labradoodle?

Alla våra valpar säljs med kontrakt som avser sällskapshund med tydligt avelsförbud. Avelsförbudet är ett krav på oss uppfödare från den internationella och nationella organisationen för Australian Labradoodle och syftar till att främja rasen som helhet och ett led i arbetet att bibehålla Labradoodlens mentala och fysiska sundhet genom kontrollerad avel. Läs gärna mer om detta under avsnittet Ansvarsfull avel.

Vad kostar en valp hos er?

En valp från oss kostar 45 000 kr (inkl moms). Vi ber också om en depositionsavgift på 5 000 kr när våra valpköpare tingar en valp från en specifik kull. Depositionsavgiften syftar till att ge både er som köpare och mig som säljare en trygghet i att valpen har ett hem, ditt hem, att flytta hem till om 8 veckor.