Valparnas uppväxt

Som valpköpare kan du känna dig trygg med att vi har gjort allt vi kan för att ge valparna en riktigt god start i livet.

Vi ger tikarna mycket kärlek, gos och avkoppling sista tiden av dräktigheten, allt för att undvika att tiken ska känna stress av något slag. Vi är tillsammans med dom dygnets alla timmar och ger tiken tid och ro att bo in sig i valplådan alldeles vid vår säng i vårt separata valpningsrum. Tikar som bor hos fodervärd känner oss, vårt hus och våra andra hundar väl sedan tidigare. För att minska stressen får de flytta hem till oss i god tid innan valpning.

Uppfödare Labradoodle

Den första tiden i valpens liv är oerhört viktig och som uppfödare kan vi påverka detta mer än vad man tidigare kanske trott. Under vecka 3-12 går valparna igenom socialiseringsperioden. En period som kommer att påverka resten av deras liv. Det är just under denna period som deras hjärnor är extra mottagliga för socialisering, deras upplevelser och de erfarenheter de samlar på sig under denna period bär de sen med sig, oavsett om det är bra eller dåliga erfarenheter.

Det finns idag mycket forskning som visar hur man på bästa sätt kan ge valparna bra förutsättningar för att bli trygga och stabila vuxna hundar. Jag följer rekommendationerna och metoderna som Dr. Carmen Battaliga förespråkar när det gäller valparnas neurologiska utveckling, även kallat “Bio Sensor Program”. Tillsammans med andra kunniga personer ingår han också som expert i “Puppy culture program”, där socialiseringsprocessen beskrivs steg för steg. Det är denna socialiseringsprocess jag själv följer för att ge valparna den bästa starten.

För att läsa mer om Dr. Carmen Battaglia, se www.breedingbetterdogs.com

För att läsa mer om “Puppy culture program”, se www.puppyculture.com

Uppfödare Labradoodle

Bagheera ca 6 veckor

De första fyra veckorna är väldigt stillsamma för valparna och tiken. Vi ger valparna försiktig stimuli enligt de metoder som förespråkas av Dr. Battaliga. Dessa övningar är avslappnande för valparna och kan ge livslånga fördelar:  

·      Större tolerans mot stress

·      Bättre fungerande binjurar

·      Starkare hjärtslag och hjärtfrekvens

·      Bättre motståndskraft för sjukdomar

Här har vi beskrivit det upplägg vi har för våra valpar. Viktigt att veta är att alla valpar har olika förutsättningar och är väldigt olika som individer. Därför behöver de ofta träna på olika saker och vi gör vårt allra bästa att se till var individ så att just den valpen får de utmaningar den behöver och klarar av. Det finns också perioder under valpens första veckor i livet då de är extra känsliga för intryck och stimuli, det är då viktigt att ta det försiktigt under den perioden och istället erbjuda valpen lugn och trygghet. Våra valpar flyttar till sina nya familjer när de är 8 veckor gamla. De har då också genomgått ett valptest som tillsammans med våra erfarenheter och observationer av valparna ger oss ett bra underlag att matcha rätt valp till rätt familj.

Från dag tre introducerar vi försiktig stimuli enligt “Bio Sensor Program” Detta program gör vi på valparna en gång per dag från 3-16 dagars ålder.

Vecka 1

Vecka 2

Fortsatt stimuli enligt “Bio Sensor Program”.

Fortfarande lugn och ro, men i slutet av veckan flyttar valparna nu ut till en mindre valphage som ger dom närhet till oss i familjen hela dagarna. Valphagen är placerad i anslutning till vårt kök så de sakta börjar vänja sig vid vardagens ljud, dofter och att dagligen hanteras av oss. Mycket närhet och försiktig hantering.

Vecka 3

Valparna är 3 hela veckor, inne på sin fjärde levnadsvecka och vi vänjer dom allt mer vid vardagens ljud och aktiviteter. Vi introducerar nya leksaker och mycket kroppskontakt, gos och hantering.

Vecka 4

När valparna är omkring 4 veckor gamla så upplever de ännu inte någon direkt rädsla. Vi passar därför på att introducera fler utmanande ljud/leksaker/material under denna tid. De får även möjlighet att träffa andra snälla vuxna hundar. Vi övar på att lära oss hantera frustration genom enkla utmaningar. Studier har visat att valpar som tidigt har lärt sig hantera frustration har fördelar av detta även som vuxna då frustration ofta är en bakomliggande orsak till aggressivitet. Vi fortsätter med daglig hantering och väldigt mycket gos och kramar. Vi introducerar dom också gärna till nya människor, stora som små.

Vecka 5

Under denna vecka är det vanligt att valparna går igenom en period då de lättare upplever rädslor. Vi anpassar därför utmaningarna till vad som är lämpligt men introducerar fortsatt nya ljud och intryck. Ljud av fyrverkerier, bilmotorer, dammsugare och andra ljud som de kommer att stöta på i livet.

Vi fortsätter arbetet med socialiseringen genom att valparna får träffa nya människor, de får också umgås med de andra hundarna i familjen och vi tränar enkla kommandon såsom sitt. Vi anpassar utmaningarna och ser till hur vardera valp reagerar. Daglig hantering för var och en av hundarna och en massa gos och mys.

Vecka 6

Valparna har hunnit bli 6 hela veckor och under denna vecka tar vi emot besök av våra blivande valpägare. Vi åker bil, övar på koppelträning, besöker nya platser och miljöer. Vi fortsätter träna på enkla kommandon och utmanar valparna med olika typer av berikning i valphagen. Vi är både inomhus och utomhus när vädret tillåter.

Vecka 7

Vi genomför ett personlighetstest av valparna när de är drygt 7 veckor gamla. Detta gör vi för att lättare matcha rätt valp till rätt familj. I slutet av denna vecka besöker valparna veterinären för vaccination, id-märkning och besiktning inför nästa veckas spännande dagar då de får åka till sina nya hem. Vi fortsätter vår socialiseringsträning och anpassar dagen efter vad de olika individerna behöver träna på.

Vecka 8

Valparna är nu åtta hela veckor gamla och redo att flytta hem till sina nya familjer!

Fortfarande är det några veckor kvar av den viktiga socialiseringsperioden och vi delar med oss av vår kunskap om hur vardera valp på bästa sätt ska fortsätta sitt arbete med socialisering.

Vecka 9