Ursprung

Beskrivning av Labradoodlens ursprung i sin helhet finns att läsa på SLKs hemsida. Följande är en kortare sammanfattning av bakgrunden till de hundar vi idag benämner som Australian Labradoodle.

Det var i Australien på 1980-talet som Labradoodlen medvetet började avlas för det specifika syftet att få fram en lämplig ledarhund med en päls som inte fällde. Förhoppningen var då att personer med allergier skulle tåla hundarna bättre.

På denna väg påbörjades ett avelsprogram med Labrador Retriver och storpudel och man insåg snabbt att detta var en mycket lyckad kombination. När dessa två raser kombinerades i flera generationer kunde man få allt mer förutsägbara mentala och exteriöra egenskaper hos avkomman. Snart väcktes intresset för denna typ av hund som familje- och sällskapshund och Labradoodlen har sedan dess spridits världen över och ökat stort i popularitet.

När det började dyka upp allt fler uppfödare av Labradoodles skapades snart den första rasklubben, och idag har vi flera väletablerade organisationer där de största är den världsomspännande WALA, Europeiska ALAEU och den Amerikanska ALAA. 

Aveln har sedan starten på 80-talet förändrats något och fler raser än Pudel och Labrador Retriver har använts i arbetet. I en del linjer blandade man in Engelsk Cocker Spaniel och/eller Amerikansk Cocker Spaniel och fick då fram vad som nu kallas Australian Labradoodle/Australiensisk Labradoodle.

Labradoodlen är en blandras och inte en erkänd egen ras enligt Svenska Kennelklubben eller FCI (Fédération Cynologique Internationale). Labradoodlen blir säkert en godkänd ras så småningom, men detta är inget vi eftersträvar ska hända inom den närmsta tiden då vi gärna ser att vi får många år till på oss att utveckla rasen med hälsa och mentalitet i fokus. Utseendet är viktigt och något vi arbetar för ska bli mer homogent och rastypiskt, men det är inte av största prioritet. Fokus nu är att arbeta på en bred genetisk bas för rasen, detta för att undvika sjukdomar eller andra defekter, och att avla på rätt mentalitet.

Vi som är uppfödare av rasen följer en fastställd rasstandard och det finns ett hälsoprogram som gör att vi uppfödare har tydliga riktlinjer att följa för att bara avla på friska, mentalt sunda och utseendemässigt rastypiska hundar.