Information och matnyttigt


Lästips!

Det finns så mycket litteratur att fördjupa sig i. Här tipsar jag om några böcker som på många sätt ger en bra grund inför livet med hund.


Jag vill be er att ta er tid att läsa igenom den information ni finner samlat på denna sida. Jag vet att det är mycket information, men den finns här för att ge er och valpen en bra start på ert liv tillsammans. Vissa av er är erfarna hundägare,  för andra är detta något helt nytt. Ni kan komma tillbaka till denna sida när ni vill för att djupdyka i något område, och jag finns alltid tillgänglig om ni har några funderingar ni inte känner att ni har något svar eller lösning på.

Uppfostran och träning av en alldeles ny liten hundvalp kan göras på många olika sätt, det ena behöver inte vara bättre än det andra. I dessa texter ger jag råd och tips, men det är upp till var och än att hitta den form som funkar just för dig och din valp. Detta ska alltså inte skapa prestationsångest eller stress utan kan förhoppningsvis vara en hjälp på vägen för att livet tillsammans med hund ska bli just så härligt som det kan vara. Det är även så att forskning och kunskap ständigt utvecklas, det vi anser är rätt och bra idag kanske är något vi kommer att ifrågasätta om några år, och då kommer vi behöva tänka över våra metoder och tillvägagångssätt och vara öppna för förändring.

Ett råd jag gärna vill ge på vägen. Våga ta ståndpunkt för hur du vill uppfostra din hund, fokusera på respekt och ödmjukhet. Ni kommer att möta på många människor med åsikter om hur hunduppfostran ska ske, kanske när ni är på kurs men ibland också från en helt okänd “hundexpert” på stan. Ni ska aldrig gå med på att testa metoder där hunden genom rädsla eller obehag ska lära sig ett beteende. Inte sällan möter jag människor som fortfarande tror att dominans är en grundläggande drivkraft hos hundar som ska stävjas och tryckas ned. Eller att hundar medvetet trotsar och jäklas med oss människor. Det är längesen etologer och experter inom området lämnade dessa gamla föreställningar. Visst, vi ska vara ledare och den som hunden vill lyssna till, men en bra ledare är tydlig och rättvis, inte aggressiv och obehaglig.

Vi är alla olika och har olika erfarenheter av livet med hund. En del trivs med att sätta igång med träningen direkt, andra tror mer på att bara låta valpen vara tills den har blivit äldre. En del prioriterar mycket miljöträning, andra är väldigt fokuserade på avslappning och passivitet, medan en tredje gärna tränar mycket kontaktövningar. Man är nog ofta väldigt färgad av de valpar och hundar man har haft tidigare, om man har haft hund tidigare. Därför blir det extra viktigt att man hela tiden anstränger sig för att se just den individ man har framför sig just nu. Om du har haft hund tidigare kanske du reflekterar över att förra hunden hade jättesvårt att slappna av i nya miljöer, men det är kanske en självklarhet för den du har nu… Däremot kanske denna valp har andra utmaningar som du får ta i beaktande eftersom detta är en helt egen individ. Stort lycka till!

Dagen för upphämtning


Sömn


Tips för natten


Exempeldag

Kontaktövningar


Socialisering


Rumsrenhet


Positiv inlärning


Ensamhetsträning


Valpen biter!


Promenader


Valpkurs


Hälsa och kost


Passivitet